Τι μας άφησαν οι παλιότεροι

antikesΗ παρούσα εργασία υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2000-2001 στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τους μαθητές της Γ'2 και της Δ'1 τάξης και με υπεύθυνες δασκάλες του προγράμματος τις κ. Καμάρη Γεωργία και κ. Χρυσανίδου Γιάννα.

Μαζί με τους μαθητές κάναμε ένα ταξίδι στο παρελθόν, συγκεντρώνοντας συνταγές, θρύλους, παραδόσεις, έθιμα και δημοτικά τραγούδια, καθώς και παραδοσιακό και λαογραφικό υλικό που αναφέρεται σε παλιότερες γενιές. Η αφορμή δόθηκε από το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος "Τι μας άφησαν οι παλιότεροι", από το οποίο πήρε και τον τίτλο της η εργασία. Το υλικό συγκεντρώθηκε από τους μαθητές των δύο τάξεων και τους γονείς τους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. 

Η έκθεση του "Παραδοσιακού και Λαογραφικού Υλικού" ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου και κράτησε ως τις 14 Ιουνίου 2001. Στην έκθεση ξεναγήθηκαν όλοι οι μαθητές του σχολείου καθώς και οι γονείς τους. Τα παιδιά γνώρισαν πράγματα που δεν είχαν ξαναδεί και άκουσαν λέξεις πρωτόγνορες γι΄αυτά όπως στημόνι, ρόκα, αδράχτι, σαμοβάρι, μπακίρι κ.α. Οι γραπτές πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι μαθητές έγιναν βιβλίο, το οποίο δόθηκε στους μαθητές των δύο τάξεων για να θυμούνται αυτή την πολύ αξιόλογη προσπάθειά τους.

 

Ολόκληρη η εργασία σε μορφή pdf μπορεί να ανακτηθεί από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Τι μας άφησαν οι παλιότεροι

 

Φωτογραφίες από την έκθεση του "Παραδοσιακού και Λαογραφικού Υλικού"

 

laografiki 1

laografiki 2

laografiki 3 laografiki 4
laografiki 5 laografiki 6

 

 

Νέα ΥΠ.Π.Ε.Θ.

dimosiotitaetos 1617 afisa

dimosiotitaekseid 1617 afisa